Zdravim vsetkych zapalenych growerov,
Na zaciatok by som chcel vsetko uviest na spravnu mieru.
Nejedna sa o pestovanie konope (dufam, ze to nebude kamen urazu).
Studujem produktovy design a momentalne riesim bakalarsku pracu. A kedze poznam velmi dobre stary grower.cz, poznam techniky hydroponie, ledky, microgrowy atd...sam som chvilu experimentoval.
No a kedze doba sa stale hybe dalej, coraz viac sledujem ako sa objavuju pekne zabalene rastlinky, ako bazalka a pod. v regaloch, este aj s kvetinacom (samozrejme zdochina to velmi rychlo).
A kedze EKO, BIO, GREEN, obnovitelne zdroje atd. Sa stale viac riesia (ci uz sa toto tema zenuziva alebo nie v prospech marketingu), tak moje tema, ktore som si zvolil na bakalarku je domace pestovanie prave takychto relativne nenarocnych plodin do kuchyne, kedze mi prijde nelogicke a hlupe od spolocnosti, ze sa prestava s pestovanim a ludia si zvykaju na podradnu kvalitu z obchodu.
Samozrejme uz taketo produkty na trhu su. Ale popravde asi nie su boh vie ako dobre, pekne a lakave, kedze clovek si ich musi dohladat. A tam vidim moznost progresu. Preto zakladam toto tema, kedze nemam az tak vela praktickych skusenosti (kedysi som sa zaujimal o hydroponiiu, takze mam iba teoreticke zaklady).
RESERZE – to co uz existuje, to z coho vychadzam
- prikladam pdf, je tam aj naznak akym smerom by som sa chcel uberat - ale to bolo skôr pre potreby prezentovat myslienku uz aj s nejakym tvarovym ponatim. Teda malo by toto pdf pre Vas sluzit ako obrazova dokumentacia napadu / myslienky.
PDF na stiahnutie -
http://www.safimedia.sk/prezentacia.pdfMne prislo velmi zaujimavy sposob Tower Hydroponie, kedze sa setri priestorom.
- To svetlo co je vtom pdfku vo vizualizaciach, je zatial len napad, ako z toho spravit viac "zaujimavy" kvetinac, no zatial to velmi dochytane nie je..
MYSLIENKAVytvorit produkt, ktory by fungoval ako interierovy doplnok (tz. nemusim sa zanho hanbit pred nastevou = design), ale zaroven by bol funkcny, tz. hydroponia, dripping, aerophonia...aby sa maximalizoval vynos. Zaroven to vsetko spravit so selskym rozumom, napr. ziadne svetlo (premyslam, este nad svetlom s nizkou W, ako take efektne svetlo = doplnkove pri nedostatocnom svetle od Slnka) – kedze sa domnievam, ze na vypestovanie bazalky si nikto nekupi predrazeny „hydroponicky kvetinac so svetlom“ ale posadi si ju radsej do obalu od mlieka.
Takze musi sa najst rozumny kompromis, aby to nebolo predrazene, aby to nebolo energicky narocne (kedze nema zmysel doma pestovat par kusov rastlin a pritom spotrebovavat velke mnozstvo el. energie) – ale zaroven pestovanie v klasickych kvetinacoh, alebo samozavlazovacich nie je tak lakave a zaujimave pre ludi, kedze vidim, ze v mojom okoli to takmer nikto nerobi. Preto hydro, aby to malo efekt, aby to bolo rychlejsie, efektivnejsie atd.
- Teda ciel uspechu by mal byt niekde na pomedzi DESIGNU X FUNKCNOSTI X CENA
- Cielova skupina maju byt ludia, ktory ziju v panelaku a pod., nemaju zahradu = skoro ziadnu moznost pestovat uzitkove rastliny + zaroven su to ludia, ktory by tuto moznost privitali a su ochotny do takehoto „kvetinaca“ za rozumnu cenu investovat, kedze casom by sa im naklady mohli vratit – min. ziskaju radost z pestovania + kvalitne doma pestovane plodiny.
Preto hladam / prosim zapalenych pestovatelov o pomoc s technologiami, myslienkou, materialmi atd..
Dakujem kazdemu, kto si najde cas a zapoji sa.
Vasa spätna väzba je pre mna velmi hodnotna. PS: nebojte sa napisat, ze je to totalna blbost – i to ma posunie vpred.
..momentalne zacinam pracovat na tom a budem sa snazit pravidelne prispievat a posuvat tento projekt pred k uspesnemu koncu (aspon k tomu aby som spravil bakalarku, kezde uz ju momentalne predlzujem o rok)