Dekarboxylace
V rostinkách je většina THC a CBD přítomna ve formě kyselin (THC-COOH, CBD-COOH) které nejsou významněji aktivní.
Dekarboxylace je chemická reakce, při které tyto kyseliny ztrácí karboxylovou skupinu –COOH a mění se na THC a CBD, karboxylová skupina se odštěpuje a mění se na vodu (vodní páru) a kysličník uhličitý, které uniknou do okolního vzduchu.
Dekarboxylace nastává při hulení hořením; před přípravou léčivých roztoků je podle internetových doporučení třeba rostlinky zahřát v elektrické nebo plynové troubě na pečení na teplotu +105°C na dobu 15 minut. Podle několika kvalitních prací výzkumné laboratoře dekarboxylují při teplotě +135°C po dobu 8 až 10 hodin. (Viz např. Arno Hazekamp: Cannabis; extracting the medicine, Proefschrift Universiteit Leiden).
Při zahřívání THC taje (přechází ze skupenství pevného do skupenství kapalného) při teplotě 80°C a CBD při teplotě 66-67°C a část se nalepí na dno nádoby, ve které se dekarboxyluje, a pak při poklesu teploty ztuhne. Proto je dobré dekarboxylovat v té nádobě, ve které se pak bude macerovat.
Teploty odpaření THC a CBD jsou nad +190°C, a tak jejich ztráta při dekarboxylaci nehrozí. Rostlinný material při dekarboxylaci výrazně ztmavne.
Zahřívání rozpouštědla při jeho odpařování dekarboxylaci v žádném případě nenahradí, protože teplota zde dosahuje pouze kolem +80°C.
Pokud dekarboxylace v postupu úplně chybí, výsledný produkt je spíš velké zklamání.
_________________ Mad Head Semínka od Hlavy
|