grower forum Bohemiaseeds , grower bazar free.

forum pro všechny , free speech forum - svoboda slova
Právě je sob 23. lis 2024 8:26:25

Všechny časy jsou v UTC




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 30. led 2014 9:04:27 
Offline
Mad Head
Uživatelský avatar

Registrován: stř 29. led 2014 2:32:33
Příspěvky: 436
Bazalka thajská - Ocimum basilicum thai

Popis - Tato odrůda thajské bazalky byla speciálně vyšlechtěna tak, aby její aroma vydrželo i vyšší teploty při přípravě našich oblíbených pokrmů. Původ bazalky thajské není jasný. Ale domníváme se, že pochází z oblasti Indie. Bazalka se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina a dosahuje výšky 20 - 60 cm. Za určitých okolností, hlavně dostatku tepla se dá i u nás pěstovat jako dvouletka. Semena můžeme vysévat po celý rok, pokud chceme mít z bazalky pokojovou rostlinu. V případě, že jí chceme pěstovat venku, semínka vyséváme ven na jaře.

Pěstování -Bazalka thajská potřebuje ke klíčení teplotu 15 až 20 stupňů, proto jí doporučujeme pěstovat na parapetu okna. Klíčení obvykle trvá 10 až 15 dnů. Také je důležité jí zajistit dostatečně slunné stanoviště.

Využití - Exotická chuť bazalky se štiplavým a peprným nádechem, lehce připomíná chuť Anýzu. Ve východní Asii je Thajská bazalka nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. Svým aroma se liší na první pohled od bazalek, které známe u nás. I na pohled vypadá jinak. Bazalka thajská má narůžovělé listy a pevnější červený čtyřhranný stonek porostlý malými chloupky.
Její listy se používají do jídla salátů a omáček. V Indii se bazalce thajské přezdívá "Královna koření". Odrůda Thajské bazalky byla vyšlechtěna tak, aby její aroma vydrželo i vyšší teploty při přípravě pokrmů. Asijská kuchyně má kratší dobu vaření než evropská. Nemůžeme Vám proto thajskou bazalku doporučit do jídel, které vyřadují dlouhýu proces vaření. Nejlépe vhodná je bazalka thajská do masových a zeleninových směsí na pánvi wok, do rybích pokrmů a podobně.
Thajská bazalka chutná nejlépe konzumovaná čerstvá. Své aroma při delším skladování ztrácí. Jediným řešením kromě bazalky čerstvé, je bazalka sušená. Před použitím sušené bazalky ji doporučujeme namočit.
Bazalka thajská má blahodárné účinky na naše zdraví. Zlepšuje výměnu látek v našem těle, napomáhá odstranit stres a napětí a posiluje náš imunitní systém.

_________________
Mad Head

Semínka od Hlavy

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2015 22:10:11 
Offline
Tak mě tady máte

Registrován: pát 29. kvě 2015 22:05:13
Příspěvky: 1
Thajská bazalka je kultivarem bazalky pravé, přičemž její rostlina je od běžné bazalky dosti odlišná. Vyznačuje se červenými čtyřhrannými stonky porostlými jemnými chloupky. Lodyha je, narozdíl od obyčejné bazalky, pevná. Listy této anýzové bazalky, jak se jí také říká, jsou úzce kopinaté, celokrajné, tmavě zelené s výraznou žilnatinou. Nikdy nejsou podvinuté ani zprohýbané. Kvete růžově. Její nejběžnější kultivar je 'Siam Queen', který je možno při troše péče pěstovat i u nás.

Aroma a chuť thajské bazalky je vzhledem k odlišnému siličnému složení také zcela jiná a pro nás exotická. Její vůně připomíná anýz a chuť je mírně štiplavá a peprná.

_________________
Bazalka je to pravé na chuť.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 

Všechny časy jsou v UTC


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz